Öğretmenler Günü

Sosyal Medyada paylaştığım öğretmenler günü kutlamasını vesile ederek eğitim ve öğretim sistemimize eleştirisel bakışım:

Öğretmen dediğiniz kimdir?
Öğretmenlerimiz, hayatımızda ve geleceğimizi tasarlamada ne kadar değerli kişiler, Öğretmenlik ne kadar önemli bir meslek. “Bir öğretmenim oldu hayatım değişti” diyen ne kadar çok kişi vardır. Özellikle ilkokul öğretmenlerimiz, çoçuklarımızın geleceğinde ne kadar önemli rol oynuyorlar. Biz öğretim üyeleri, profesörler öğretmenliğimizi kabul etmezdik! Her nekadar öğretim üyesinin birincil görevi; araştırma yaparak değer yaratmak olsa da, kim ne kadar değer yaratıyor ki, bal gibi de öğretiyoruz, öğretmenlik yapıyoruz, yaptığımız birçok çalışmaları da raflarda ve dosyalarda arşivliyoruz. Öğretmenlik; sınavlara hazırlayarak dersane hocası gibi yapılmayıp, hayata ve mesleğe hazırlar gibi yapılsaydı ve araştırmalarımız da insana, topluma ve iş hayatına dokunabilse ne kadar iyi olurdu! Öğrencilerimiz sınav ve diploma peşinde koşuyor, öğretmenlerimiz kendi dertlerini çözmeye uğraşıyor, öğretim üyelerimiz kariyer ve pozisyon arayışında olunca ne kadar çok değer yitiriliyor ve zaman kaybediliyor.

Bana göre hedefler değişmeli, eğitim sistemimiz kariyer yerine değer yaratabilmek üzerine kurulmalı, insana ve öğrenciye verilen değer öncelikli olmalı ve öğrenciye kazandırılmalıdır. Yaratacağımız en büyük katkı, öğrencilerimize vereceğimiz değer, ayıracağımız zaman, onlarla ve meslektaşlarımızla birlikte çalışabilmek ve değer yaratabilmektir.

İyi ki mezun verdiğim binlerce öğrencim, çok sayıda profesör, doçent ve doktorasını yaptırdığım öğrencilerim ve asistanlarım oldu. Keşke onlara daha çok şey öğretebilsem ve onlardan daha çok şey öğrenebilseydim. Beni hatırlayan ve kendini unutturmayan öğrencilerime teşekkür ediyor, tüm öğretmenlerimizin, öğrencileri üzerinde emekleri olan tüm eğitmenlerimizin bu anlamlı gününü kutluyorum. İyi ki varsınız…

24 Kasım 2017

Facebook’da diğer paylaştığım eğitim dönüşümü için gerekli gördüğüm kazanımlar:

1. İnovatif düşünme (özgür ortamın sağlanması),
2. Girişimci kültür ve risk alma cesareti,
3. Birlikte çalışma alışkanlığı, işbirliği anlayışı,
4. Sorgulama, bilgiye ulaşma ve öğrenme alışkanlığı,
5. Etik ve ahlak kültürü, insanlara değer verme ve değer yaratma anlayışı,
6. Adil olma duygusu, sosyal ve toplumsal sorumluluk bilinci.

Arkadaşlarınızın arasında ilk siz paylaşın..Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Facebook
Twitter